2547 S.K. Disiplin Soruşturmalarında Yapılan Değişiklikler

Hatırlanacağı üzere Üniversitemiz personeli ile ilgili disiplin soruşturmaları Akademik ve İdari Personel ayrımı yapılmaksızın 2547 sayılı Kanun’un 53. Maddesi ile bu kanunun yollamasıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. Maddesi hükümlerine göre yürütülmekte iken Anayasa Mahkemesi’nin 10.04.2019 tarih ve 2017/33E. , 2019/20K. sayılı kararıyla; 2547 sayılı Kanun’un 53. Maddesi (b) fıkrasının 1, 2, 3, 4 ve 6’ıncı bentlerinde yer alan “657 sayılı Kanundaki fiillere ilave olarak’’ ibaresi akademik personel yönünden iptal edilmiş olup, kararın Resmi Gazete’de yayımlandığı 17.07.2019 tarihinden itibaren 9 ay sonra yürürlüğe gireceği belirtilmişti.Yukarıda belirtilen AYM iptal kararı uyarınca yasa koyucumuz 17.04.2020 tarih ve 31102 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren  7243 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla önemli yeni düzenlemeler getirmiştir. Bu kapsamda artık 2547 sayılı Kanun’da düzenlenen disiplin hükümleri sadece akademik personeller hakkında uygulanacak, memurlara ise 657 sayılı Kanun’da düzenlenen disiplin hükümleri uygulanacaktır. Yani memurlar ve akademik personellerin disiplin hükümleri kesin bir şekilde ayrılmıştır. Değişiklik kanunuyla 2547 sayılı kanundaki disiplin suçlarına karşılık gelen filler ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir.Değişiklik kanunuyla getirilen yeni düzenlemelerden birisi de artık Üniversite Disiplin Kurulu’na Rektörün, Fakülte Disiplin Kurulu’na Dekanın, Yüksekokul ve Meslek Yüksek Okulları Disiplin Kurullarına Müdürlerinin katılmasının mümkün hale gelmesidir. Adı geçen yönetici amirler önceden disiplin kurullarına katılamıyordu. Ayrıca Rektörlüğe bağlı birimlerdeki disiplin kurulunun akademik personel ve daire başkanı kadrosunun dengi ve üstü kadrolarda bulunanlar için rektör yardımcısı başkanlığında üniversite yönetim kurulunca her takvim yılı başında belirlenen profesör unvanlı dört öğretim üyesinden, memurlar için ise Genel Sekreterin başkanlığında, Hukuk Müşaviri ile Personel Dairesi Başkanından oluşacağı getirilen yeniliklerden bazılarıdır. Üniversiteye bağlı birimlerin yönetim kurulları eskisi gibi kendi personelleri bakımından Disiplin Kurulu olarak görev yapmaya devam edeceklerdir. Rektör’ün Rektörlük ve bağlı birimler (A.İ.İ.T Bölüm Başkanlığı, Daire Başkanlıkları gibi) dışındaki  yerlerde çalışan personeller yönünden de disiplin amiri olarak soruşturma açma yetkisi devam etmektedir. Rektörün disiplin amiri olarak soruşturma açtığı bir konuda itirazlar Üniversite Disiplin Kurulu’na yapılacaktır. Disiplin soruşturmasında soruşturmacı olarak görevlendirilen personellerimizin bu hususlara dikkat etmeleri, tereddüt halinde Müşavirliğimizle iletişime geçmeleri önemle duyurulur.

13.07.2020 |  Hukuk Müşavirliği